Conclusies op basis van echte Agile Scrum voorbeelden en Agile Scrum ervaringen.
“Agile is nieuw, waterval is oud”. “Om sneller (al dan niet IT) diensten en producten op te leveren, moet je Agile werken” hoor ik bijna dagelijks in mijn adviesopdrachten en trainingen. Let op: Agile hoeft geen Scrum te zijn (zie b.v. ook Agile PM, PRINCE2 Agile, Devops,…). We zijn inmiddels flink wat jaren verder met deze exponentieel gestegen methodes, welke conclusies mogen we hier nu uit trekken? Een paar stellingen en mijn reactie gebaseerd op ervaring uit praktijk en verhalen uit trainingen.
- “Agile/Scrum is nieuw, waterval is oud”: veel gehoord, maar een foute gedachte. Agile is waarschijnlijk de meest intuïtieve manier van werken en ik ga ervan uit dat deze methode ook door onze verre voorouders is gebruikt om in kleine teams projecten uit te voeren. Voor wat betreft mijn eigen ervaring werkte ik met onze development teams al in de jaren 90 van de vorige eeuw op deze manier: Rapid Application Development (of RAD), Joint Application Development (JAD) en diverse andere varianten werden gebruikt om op een iteratieve en incrementele manier stukjes software op te leveren. Het toevoegen van de term Agile is voor een deel dus “nieuwe wijn in oude zakken”, wat overigens ook geen argument tegen Agile is.
- “Agile is altijd mogelijk”: Dit moet worden genuanceerd. Agile Scrum vereist b.v. een aantal voorwaarden om goed gebruikt te kunnen worden. Als NIET aan deze voorwaarden voldaan wordt, dien je OFWEL je organisatie aan te passen zodat je Agile methodes kunt gebruiken ofwel een andere methode te gebruiken. PRINCE2 Agile® gebruikt de zgn “Agilometer” om te toetsen of uw organisatie wel voldoende aan deze voorwaarden voldoet om Agile methodes (cq PRINCE2 Agile) te gebruiken. Agile PM (of DSDM) heeft een vergelijkbare tool: de Project Approach Questionnaire. Hoewel deze 2 laatste methodes nog redelijk flexibel zijn, is Scrum redelijk rigide in het aanpassen van de methode. Vraag je voordat je begint goed af of je als organisatie voldoet aan deze voorwaarden of wat je nog dient te doen voordat je kunt werken met Scrum.
- “Agile is altijd wenselijk”: Laat ik hierbij duidelijk zijn: NEE. In het verlengde van de voorgaande vraag. De moeite die je organisatorisch moet doen om Agile Scrum mogelijk te maken is soms enorm (en soms ook heel gering). Denk hierbij aan belangrijke cultuurveranderingen, het creëren van kleine teams die het liefst op 1 locatie en “dedicated” (of toegewijd) aan projecten moeten werken e.v.a. zaken: dit is gewoonweg niet altijd makkelijk mogelijk. Maak dus een goeie business case, waarbij je behalve kosten ook risico’s in kaart brengt en waarbij de benefits niet altijd zo voor de hand liggen. In de praktijk bijten veel organisaties hierop hun tanden stuk!
- “Agile is een modeverschijnsel”: Dat denk ik niet. Agile is in veel gevallen de beste keuze. Je kunt het onplanbare niet (goed) plannen en dat zou je dus ook niet moeten proberen: dit is niet alleen zonde van je tijd, maar schept ook foute verwachtingen bij alle betrokkenen. Agile stelt daarom een korte fasering voor waarbij specifiekere planning pas gaandeweg gemaakt en uitgevoerd wordt. Dit is ook logisch en werkt in de praktijk gewoon erg goed!
- “Traditionele methodes (waterval?) zijn niet meer zinvol”: Nee, dit is geen goeie gedachte: daar waar een project goed begrepen wordt, misschien omdat er veel ervaring is, misschien wél moeilijk maar in ieder geval voorspelbaar is, is een goed ontwerp vooraf waarschijnlijk een betere werkmethode, omdat nu iedereen het “alleen nog hoeft uit te voeren”. In dergelijke meer procesmatige projecten (ik weet dat dit een gevaarlijk gekozen term is), is waterval in de praktijk effectiever (resultaat) en efficiënter gebleken.
Conclusies uit mijn (!) Agile in de praktijk : zoals een ieder die mij (zakelijk) kent zal weten: ik blijf een groot voorstander van het gebruiken van de juiste gereedschap bij een specifieke klus. Dit betekent dat je de (1) klus moet begrijpen, maar (2) ook de verschillende projectmanagementmethodes goed moet snappen. Het eerste is moeilijk maar het laatste tref ik helaas bijna nooit. “Ik heb een hamer, dus welke klus je mij ook geeft, ik ga met de hamer slaan (en vaak ook nog eens slecht).” Met goeie kennis én begeleiding in de verschillende technieken (Agile methodes, PRINCE2, IPMA, ….) gaan de kansen om beter en sneller te werken in uw organisatie gewoon omhoog. Kennis van 1 methode is als het begrijpen van een stuk gereedschap: niet echt handig als je verschillende klussen wil kunnen doen: gebruik een hamer om te slaan en een zaag om te zagen: dit leidt tot betere resultaten, minder kosten en ook veel (!) minder risico’s.
Wilt u een vrijblijvend advies over Agile? (consultancy of training)
Dan kunt u altijd contact opnemen met D-ICT Solutions via info@dictsolutions.com of 020-2050324.
De auteur Drs Jean-Yves Depaus heeft 20 jaar ervaring in Detachering, Interim Management Consultancy en Training en (DICT) is met zijn team van gecertificeerde trainers, interim managers en coaches toonaangevend op gebied van gecertificeerde trainingen over de hele wereld in diverse Project-, Proces-, Service, Kwaliteitsmanagementmethodieken zoals PRINCE2, Agile, Lean Six Sigma, ITIL, ISO, ASL, BiSL, e.v.a.