Beste docenten en beste score prijs/kwaliteit & Service Management!
Lees verder
+31 (0)20 – 2050324
info@dictsolutions.com

Wijzigingen nieuwe Scrum Guide 2020 en verschil met de 2017 versie

Meer resultaten...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
product
Wijzigingen-scrum-guide-2020

Tijdens de Agile Scrum trainingen (zoals de Agile Scrum Foundation en Agile Scrum Master (van EXIN) of de Professional Scrum Master (PSM-1) of Professional Scrum Product Owner (PSPO-1) (van Scrum.org), wordt de Scrum Guide altijd tot in de details besproken.

De Scrum Guide of Scrum Gids is niets meer dan een definitie van Scrum waar bijvoorbeeld de rollen, events en artifacts besproken worden. Dit door J. Sutherland & K. Schwaber samengestelde document kunt u hier vinden:

Scrum Guide versie november 2020

Scrum Guide versie november 2017

Aangezien wij zelf het materiaal voor de trainingen samenstellen, heb ik de afgelopen periode de nieuwe versie van de Scrum Gids / Scrum Guide in het trainingsmateriaal verwerkt. Tijdens het werken aan het Scrum Materiaal zijn mij de volgende verschillen opgevallen:

1. Nog minder prescriptief

Scrum is teruggebracht naar een minimaal framework.  Prescriptief taalgebruik is verwijderd of verzacht. Zo zijn bijvoorbeeld de drie Daily Scrum vragen weggenomen, is de taal rond Backlog items verzacht en is de Sprint annuleringen paragraaf verkort.

2. Eén team, gericht op één product

Er is nu slechts één team (het Scrum Team) gericht op één en hetzelfde doel. Binnen dit team bestaan accountabilities voor Developers, Product Owner en Scrum Master. Er is dus geen (development) team meer binnen een (Scrum) team.

3. Introductie van product doelstelling

Om het Scrum Team te laten focussen op elke Sprint en het product dichter bij het product doel brengen.

4. Introductie van Artifact commitments

Om transparantie en focus te brengen in de richting van de voortgang van elk artefact.

Het Product Doel is het commitment voor de Product Backlog.

Het Sprint Doel is het commitment voor de Sprint Backlog.

De Definition of Done is het commitment voor het Increment.

5. Zelfsturend over zelf-organiserend

Eerdere Scrum Guides noemden Development Teams zelf organiserend. Zij kozen door wie, hoe en op welke manier het werk werd gedaan. Met de focus shift naar het Scrum Team in de 2020 versie wordt benadrukt dat een zelfsturend Scrum Team dat naast wie en hoe, ook kiest aan wat het werkt.

6. Drie Sprint Planning Onderwerpen

Naast de Sprint Planning onderwerpen van “Wat” en “Hoe”, legt de 2020 Scrum Guide de nadruk op een derde onderwerp, “Waarom”, verwijzend naar het Sprint Goal.

7. Algehele vereenvoudiging van taal voor een breder publiek

Redundante en complexe statements zijn geëlimineerd en eventuele resterende conclusies aan IT-werk (bijvoorbeeld testen, systeem, ontwerp, vereiste, enz.) zijn verwijderd.

Wilt u een vrijblijvend advies over Agile Scrum? (consultancy of training)

Dan kunt u altijd contact opnemen met D-ICT Solutions via info@dictsolutions.com of 020-2050324.

De auteur Ben Harmsen is een ervaren trainer en consultant op het gebied van Agile Scrum: Trainer voor o.a. Agile Scrum Foundation, Agile Scrum Master, PSM-1 & PSPO-1, maar ook inzetbaar als ervaren Product Owner, Agile Coach en Scrum Master.

Voor meer informatie
0800-2224449
Depaus Holding BV/D-ICT Solutions
Verrijn stuartweg 1A,
1112 AW Diemen
KvK 34143398
BTW NL810633474B01
Bank 45.50.16.429
+31 (0)20 – 2050324
info@dictsolutions.com
license linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram