Beste docenten en beste score prijs/kwaliteit & Service Management!
Lees verder
+31 (0)20 – 2050324
info@dictsolutions.com

PRINCE2 VS IPMA

Meer resultaten...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
product
prince2-vs-agile

Een projectmanagement certificering (zoals bijvoorbeeld PRINCE2 of IPMA) is een geweldige manier om voortgang te maken in je carrière. Het kan helpen niet alleen helpen bij het vinden van een nieuwe baan maar kan ook zorgen voor promoties of salarisverhogingen. Als trainer van meerdere projectmanagement modules krijg ik vaak de vraag welk certificaat van alle aanbieders nou de beste keuze is. De meest voorkomende vraag in het kort: welk certificaat is voor jou het meest waardevol?

Populariteit PRINCE2 vs IPMA

Op gebied van Projectmanagement is PMI (Project Management Institute) vooral populair in Amerika. In Europa zijn de International Project Management Association (IPMA) en de PRINCE2 (Projects in Controlled Environments, version 2) de prominente certificeringen.

PRINCE2 en IPMA hebben allebei een sterke reputatie binnen de projectmanagementindustrie. Ze zijn van goede kwaliteit en doen op basis hiervan niet voor elkaar onder.

Niveau PRINCE2 vs IPMA

Het niveau van PRINCE2 Foundation is vergelijkbaar met IPMA D en het niveau van PRINCE2 Practitioner komt ongeveer overeen met IPMA C en IPMA B. IPMA-A houd ik buiten beschouwing, want dat is meer programmamanagement en dan kijk je vanuit Peoplecert/Axelos (eigenaar van PRINCE2) toch meer Managing Succesful Programmes.

Voorvereisten PRINCE2 vs IPMA

PRINCE2 is makkelijker te verkrijgen, omdat er geen vereisten zijn voor wat betreft vooropleiding en ervaring. Als je voor het examen slaagt heb je je certificering. 

IPMA-niveaus vereisen een zelfbeoordeling van je competenties en vaardigheden. Voor niveau C moet je projectmanagementervaring aan kunnen tonen en dat wordt zelfs geverifieerd. Om je expertise aan te tonen moet je voor niveau B verslag doen van de projectmanagementprocessen die je bij een echt project hebt gebruikt.

Methode PRINCE2 vs IPMA

PRINCE2 is een specifieke projectmanagementmethode die is ontworpen om projectsucces te bereiken (door het beheersen van scope, benefits, kwaliteit, tijd, kosten en risico’s)

Een PRINCE2-certificering betekent dus dat je goed op de hoogte bent van de PRINCE2-methode maar zegt niets over bijvoorbeeld je critical path, earned value management planning, of workshopfacilitatievaardigheden.  Want daar word je niet op getest.

IPMA besteed juist veel aandacht aan projectmanagement theorieën en vaardigheden.

Er zijn grofweg wel 10 keer meer PRINCE2 gecertificeerde projectmanagers dan IPMA gecertificeerde projectmanagers.

Eigenaar PRINCE2 vs IPMA

PRINCE2 werd oorspronkelijk ontwikkeld door de Britse overheid en wordt nog steeds beheerd door Axelos dat gedeeltelijk eigendom is van de Britse overheid.

Het is daar daarom vaak verplichte kost voor (partners van) overheidsorganisaties. Dat zie je ook terug in Nederland. PRINCE2 is dus sterk geconcentreerd in het Verenigd Koninkrijk maar groeiende in de rest van de wereld.

IPMA zetelt in Amsterdam maar de certificeringen worden beheerd door nationale “associaties”. IPMA-certificering is prominent aanwezig in continentaal Europa.

Geldigheid PRINCE2 vs IPMA

De PRINCE2 Foundation certificering vervalt niet. Het PRINCE2 Practitioner certificaat kun je geldig houden door een Axelos lidmaatschap. Anders moet je om de drie jaar opnieuw het examen af leggen.

Voor IPMA moet je aan tonen dat je voldoende directe projectmanagementervaring op blijft doen.

Welk certificaat voor jou het meest waardevol is hang natuurlijk af van de situatie.

Neem contact met ons op als je hulp wilt bij je afweging tussen PRINCE2 of IPMA certificering!

De auteur Ben Harmsen is een ervaren trainer en consultant op het gebied van Projectmanagement: Trainer voor o.a. PRINCE2 (Agile) Foundation & Practitioner en IPMA, maar ook inzetbaar als IT Projectmanager.

Voor meer informatie
0800-2224449
Depaus Holding BV/D-ICT Solutions
Verrijn stuartweg 1A,
1112 AW Diemen
KvK 34143398
BTW NL810633474B01
Bank 45.50.16.429
+31 (0)20 – 2050324
info@dictsolutions.com
license linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram