Beste docenten en beste score prijs/kwaliteit & Service Management!
Lees verder
+31 (0)20 – 2050324
info@dictsolutions.com

TMAP VS ISTQB

Meer resultaten...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Search in posts
product
TMAP vs ISTQB

Deze blog zal een toelichting geven over zowel de Tmap Suite Test engineer als de ISTQB Foundation modules. Beide zijn bekende certificeringen op het gebied van testmanagement maar wat zij nou de verschillen – ISTQB vs TMAP?

Introductie ISTQB – International Software Testing Qualifications Board

De International Software Testing Qualifications Board (ISTQB) biedt een certificering in het testen van software. De ISTQB is een internationaal erkende kwalificatie voor het testen van software, die al meer dan 25 jaar bestaat. Deze kwalificatie biedt een solide basis in de belangrijkste principes van softwaretesten, samen met praktische vaardigheden en technieken die kunnen worden toegepast op real-life scenario’s.

Introductie Tmap Suite Test Engineer

De TMap-reeks certificeringen biedt training, beoordeling en certificering op gebieden als testbeheer, testontwerp en -analyse, requirements-engineering en kwaliteitsborging. Deze kwalificaties zijn bedoeld voor mensen die enige ervaring hebben met het werken als tester of analist, maar dat nog niet zijn De TMAP Suite Test Engineer certificering wordt aangeboden door de Test Management Association for Professionals (TMap) in het buitenland en is bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn om testingenieur te worden. Tmap is ook beter bekend als Test Management Approach.

Tmap Suite Test Engineer training

De Exin TMAP Suite Test Engineer cursus is bedoeld om de kennis en vaardigheden te bieden die nodig zijn om een Test Engineer te zijn op het gebied van embedded systemen en software.

Test Engineers zijn verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen, implementeren en uitvoeren van testgevallen. Ze maken testplannen, bepalen welke tests moeten worden uitgevoerd, voeren de tests uit en analyseren de resultaten. Ook houden ze testplannen bij, stellen rapporten op over de voortgang van het testen en brengen wijzigingen aan in testgevallen op basis van feedback van belanghebbenden.

De cursus omvat:

 • De basisprincipes van testen en testontwerp
 • De TMAP Suite-architectuur en hoe deze testengineering ondersteunt – Hoe een modelleertool te gebruiken om een model van een applicatie te maken om te testen
 • Hoe tools in de TMAP Suite te gebruiken voor het uitvoeren van tests, het analyseren van resultaten en het rapporteren over de voortgang
 • Tests automatiseren met scripttalen zoals Python of JavaScript
 • De basisprincipes van levenscyclusmodellen voor softwareontwikkeling, inclusief agile softwareontwikkelingsmodellen

ISTQB Foundation training

Tijdens de ISTQB Foundation cursus haalt u de standaardcertificering voor softwaretesters wereldwijd. Het Foundation Certificate in Software Testing is een wereldwijd erkend certificaat dat aantoont dat een tester kennis heeft van de principes en praktijken van testen. Het certificaat kan worden verkregen door zelfstudie of door het volgen van een ISTQB geaccrediteerde training.

Het behalen van het Foundation-certificaat voor softwaretesten levert u het volgende op:

 • Een gedegen kennis van basisconcepten en terminologie voor het testen van software, zoals testcaseontwerp, testuitvoering en defectanalyse;
 • Kennis van het maken van testgevallen voor handmatig testen;
 • Inzicht in het maken van testgevallen voor geautomatiseerde tests;
 • Bekendheid met verschillende soorten defecten en hun onderliggende oorzaken;
 • Kennis over technieken om kwaliteit te evalueren tijdens de ontwikkelingslevenscyclus

Verschillen tussen ISTQB Foundation en de Tmap Suite Test Engineer / tmap vs ISTQB

Zoals u misschien al duidelijk geworden zijn er vrij weinig inhoudelijke verschillen tussen de 2 modules en zijn er vooral veel overeenkomsten. Alleen de populariteit kan enigszins verschillen, Tmap is populairder dan in Nederland.

Opsomming van een aantal verschillen van Tmap ten opzichte van ISTQB:

 • Tmap wordt ook in het Nederlands gegeven terwijl de voorkeur voor de ISTQB uitgaat naar Engels.
 • Tmap is bekend in maar landen.
 • Tmap gaat toch iets minder diep.
 • Tmap is in Nederland nog breder geaccepteerd.
 • Tmap is minder onafhankelijk omdat het is ontwikkeld door Sogeti.

Weet u niet welke training op het gebied van testen u moet kiezen? Neem contact met ons op als je hulp wilt bij je afweging tussen een Tmap of ISTQB certificering!

De auteur Gabriel Adam is een ervaren trainer en consultant op het gebied van Testmanagement en ruime ervaring met zowel ISTQB als Tmap.

Voor meer informatie
0800-2224449
Depaus Holding BV/D-ICT Solutions
Verrijn stuartweg 1A,
1112 AW Diemen
KvK 34143398
BTW NL810633474B01
Bank 45.50.16.429
+31 (0)20 – 2050324
info@dictsolutions.com
license linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram